RESEPINOVA : IKAN MASAK ASAM
Bahan-bahan
1. Ikan
2. Bawang merah 2 biji besar
3. Bawang putih 5 ulas
4. Cili merah 2 biji
5. Cili hijau 3 biji
6. Air asam jawa
4. Tomato sebiji
5. Asam keping 2 kpg
6. Sedikit belacan.
1. Ikan
2. Bawang merah 2 biji besar
3. Bawang putih 5 ulas
4. Cili merah 2 biji
5. Cili hijau 3 biji
6. Air asam jawa
4. Tomato sebiji
5. Asam keping 2 kpg
6. Sedikit belacan.
Cara-cara
1. Goreng ikan seperti biasa. Letak tepi.
2. Tumiskan 1 biji bawang merah dan semua bawang putih. Separuh dihiris, separuh lagi ditumbuk.
3. Setelah wangi, Masukkan sedikit belacan.
4. Masukkan air asam jawa. Semangkuk. Biar mendidih.
5. Masukkan asam keping. Masukkan garam secukup rasa.
6.Masukkan ikan yang telah digoreng.
7. Masukkan cili merah, cili hijau dan tomato.
8. Masukkan sebiji bawang merah yang dihiris besar-besar.
9. Siap, Bismillah, TELAN!!!
Dihidang bersama nasi panas-panas.. Slrpppp..
Sumber: Youtube dan diolah saya
1. Goreng ikan seperti biasa. Letak tepi.
2. Tumiskan 1 biji bawang merah dan semua bawang putih. Separuh dihiris, separuh lagi ditumbuk.
3. Setelah wangi, Masukkan sedikit belacan.
4. Masukkan air asam jawa. Semangkuk. Biar mendidih.
5. Masukkan asam keping. Masukkan garam secukup rasa.
6.Masukkan ikan yang telah digoreng.
7. Masukkan cili merah, cili hijau dan tomato.
8. Masukkan sebiji bawang merah yang dihiris besar-besar.
9. Siap, Bismillah, TELAN!!!
Dihidang bersama nasi panas-panas.. Slrpppp..
Sumber: Youtube dan diolah saya
No comments:
Post a Comment